OLIVIA SILVA NERY

University Professor, at Universidade Estadual do Paraná.

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Breve C.V.:

Olivia Silva Nery, is a Brazilian historian, graduated in History, at Universidade Federal do Rio Grande (FURG), Master in Social Memory and Cultural Heritage at Universidade Federal de Pelotas (UFPel), and doctor in History at Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PCURS). Currently is a post-doctoral researcher at Universidade Federal de Pelotas, investigating the industrial heritage in the Southern Brazil. This post-doctoral is financed by the National Council for Scientific and Technological Development, called “Factory path: industrial heritage of the city of Rio Grande”. Olivia Nery is also a University Professor, at Universidade Estadual do Paraná.

«Sabe a Nostalgia: industrias alimentarias en el sur de Brasil»

SECCIÓN: Memoria de saberes y trabajos, identidad, historia oral y patrimonio gastronómico.

Industrias alimentarias importantes han marcado la historia local y la memoria de la ciudad industrial de Río Grande, la ciudad más antigua del estado de Río Grande do Sul (RS), en el sur de Brasil. El actual estudio tiene como objetivo el permitirnos entender su contribución al desarrollo de los procesos de industrialización de alimentos, no solamente a nivel local en nuestro estado, sino también a lo largo del país. La ciudad de Río Grande tenía alrededor de 200 fábricas entre 1873 y 1990, y miles de obreros. Esas fábricas son parte del patrimonio industrial que nos ha dejado la cuidad de Río Grande y son los objetos de la investigación Post-Doctoral de la Universidad Federal de Pelotas (RS), llamado “Trayectoria de la fábrica: Patrimonio Industrial de Río Grande”. Dicha investigación tiene como fin trazar y estudiar el patrimonio industrial de Río Grande, un enfoque sin precedentes. La gente local a menudo recuerda “la época dorada de la industria” y habla sobre el número de fábricas que funcionaban en aquel entonces, y el sabor de los productos que ya no se fabrican. Dos de las fábricas de alimentos más importantes fueron Anselmi Slaughterhouse, una industria cárnica fundada por un inmigrante italiano en el siglo XX y que producía salchichas, paté y otro tipo de productos cárnicos. La otra es Leal Santos & Co. Factory. Fundada por un inmigrante portugués en el siglo XIX. Productora de conservas y galletas. Anselmi cerró en los 90 y Leal Santos dejó de producir galletas en los 60, pero aún sigue en activo. Expresiones del tipo “lo mejor del mundo”, “sabe a nostalgia”, “aquellos buenos tiempos” se escuchan una y otra vez en Río Grande y en los testimonios recopilados en la investigación.

Esta ponencia mostrará los resultados parciales de este estudio, centrándose en los recuerdos del sabor y de las industrias alimentarias.

«It tastes like nostalgia: food industries in southern Brazil»

SECTION: Heritage knowledge and work processes in memory archives. Identity, oral history, gastronomy and culinary heritage.

Important food factories have marked the local history and memory of the industrial city of Rio Grande, the oldest city in the state of Rio Grande do Sul (RS), in southern Brazil. The present study aims to enable us to understand their contribution for the development of the industrialization food processes, not only locally in our state, but also throughout our country. The city of Rio Grande had about 200 factories between 1873-1990, and thousands of laborers. Those factories are part of the industrial heritage left by the city of Rio Grande and are the objects of the Post-Doctoral Research in Federal University of Pelotas (RS), called “Factory path: industrial heritage of the city of Rio Grande”. The research aims to map and study the industrial heritage of Rio Grande, in an unprecedented approach. Local people often remember the “industrial golden age” by talking about the number of factories working then, and the memorable tastes of the products which are not made anymore. Two of the most important food factories in the city were the Anselmi Slaughterhouse, a meat processing industry, founded by an Italian immigrant in the 20th century. Alsemi produced sausage, pate, and other meat products. The other one is Leal Santos & Co. Factory, founded by a Portuguese immigrant in the 19th century. Leal Santos produced canning food and biscuits. Anselmi closed in the 1990’s, and Leal Santos stopped producing its biscuits in the 1960’s, but it is still  operating today. Expressions like “the best in the world”, “tastes like nostalgia”, “the good old days” are easy to be heard in Rio Grande and in the testimonies collected by the research.

This communication will present the partial results of this research, focusing on memories of taste and the food industries.